26 Marzo 2018Entrevista completa de Marc Ribas per l'Almanac de primavera 2016

Marc Ribas Serra

Càrrec: responsable comunicació i Outdoor 365

365 i el vincle amb el territori, ens pots explicar què feu?

El grup 365 és un grup empresarial de la comarca del Bages especialista en el món del pedal. Actualment el grup 365 té tres eixos de treball dins el sector de la bicicleta. 3 botigues físiques dedicades a la venta, reparació i serveis. Les 3 botigues una està ubicada a Vic i les altres 2 a la comarca del Bages (Manresa i Sant Fruitós de bages)

365 és basa en el servei i el tracte personalitzat  d’aquí que tenim 2 eixos més de treball  vinculats al territori. Un de vinculat el client final o empreses com és l’organització de vacances. Et podem organitzar sortides, viatges, caps de setmana on amb la bicicleta bicicleta faràs una descoberta del territori, el seu patrimoni, folklore i gastronomia. T’organitzem vacances amb l’objectiu que visquis experiències i et generin sensacions i emocions. Els nostres serveis són varis des de lloguer de bicicletes, servei de guies, transport, assistència mecànica en hotels, etc. Tot allò que pot necessitar un usuari de la bicicleta els 365 dies de l’any

Finalment som una empresa que portem a terme assessorament i projectes integrals per administracions i empreses (Hoteleres, restaurants). Confeccionem rutes i tots aquells serveis vinculats activitat turística  en bicicleta.  Aquest 2 últims eixos de treball són els que ens vinculen en el territori.

2. Dóna’ns quatre raons  perquè un ciclista vingui al Bages a Descobrir-lo?

4 raons, em quedo curt.... Primer dir que tenim un territori privilegiat a nivell climatologia, paisatge, gastronomia ,patrimoni i com no la cultura catalana.

El Bages és idoni per pedalar tant en carretera com en bicicleta de muntanya  Tenim muntanyes com Montserrat, Coll d’estenalles que per fer amb carretera són espectaculars, molta carretera secundaria tranquil·la sense gaire transit que fan que sigui una delícia per els practicants d’aquesta disciplina. La ubicació central del Bages et permet fer rutes amb epicentre a la comarca i fer escapades al Berguedà, Osona i Solsonès. Estem a 1h de Barcelona i des del Bages ens podem presentar amb 1h.30 a qualsevol punt de Catalunya. Punt estratègic i clau. A nivell de BTT la irregularitat del terreny, els nostres boscos, els nostres corriols fan que sigui tot ell un parc natural de la BTT. El contrast entre el pla de Bages les vistes el Pirineu  les vinyes, etc proporcionen una barreja de natura i paisatge. Un altre fet a destacar pel tipus de relleu és la capacitat de tenir rutes de tots els nivells de fàcils a les més tècniques i exigents.

Culturalment i patrimonialment tenim des de les barraques de vinya a monuments com la Seu ,sant Benet, esglésies romàniques i 30.000 elements a destacar, la llista és llarga.

Un dels elements que personalment li donen un tret i acaben de donar pes al Bages com destinació turística és la seva D.O i la gastronomia. Tenim restaurants i allotjament que han treballat fermament en tenir una cuina exemplar i d’aquí, ells són l’element que ens farà ser i tenir una experiència de destinació turística

El tracte com ja he dit tots aquells agents i privats que estan treballant per donar servei i tracten amb la gent acaben de donar la força d’una experiència diguem-li Bages, Geoparc o Catalunya central. El tracte és l’element final que enganxa i crea la riquesa del territori i el valor afegit.

Ja no sé quins n’he anomenat, però d’elements n’hi ha molts, segurament aquest últim és el fonamental. L’amor i l’estima pel que es fa i saber-ho transmetre és el que fa que la persona que vingui marxi enamorada i prescrivint el que ha viscut. El tracte és essencial i el contacte humà

3. què ens falta per se una destinació turística?

La gran pregunta ... diria que finalment no ens falta res. El patrimoni hi és, la cultura, el folklore, la gastronomia, el paisatge, la gent, els privats, l’administració. Tot està sobre la taula. És com voler fer un plat o menú i corregir.me sino ho dic bé: tens tots els ingredients, tens la recepta, el cuines i el serveixes en una taula sense comensals. Segur que està boníssim però on són aquest clients. Porto anys en el sector com a tècnic i com a privat, he viscut no se quants plans estratègics i he sentit parlar a varis experts dient lo mateix de moltes maneres diferents, però mai s’ha posta ni pressupostem fermament una campanya de comunicació i portem a terme accions per vendre la comarca. Cal anar buscar el públic, el producte el tenim, els privats i són però falta una aposta fer.me en anar a buscar els clients.