L'ENTREVISTA DE L'ALMANAC

21 Septiembre 2014L'entrevista completa de l'Amanac Tardor 2014

Amb Joan Soler, enòleg.

-Quines creus que són les principals característiques que defineixen, en general, els vins de la DO Pla de Bages?

Frescor, balsàmic i concentració. Al ser una regió límit nord de la plantació de vinya, les maduracions amb temperatures més baixes afavoreixen el respecte a l'expressió varietal, tan a les autòctones com a les forànies de cicle mig i llarg. La maduració en nits fredes d'aquestes varietats fan que el camí cap a la pansa (o sobremaduració com en diem en el sector) sigui molt lent, aconseguint així bones maduracions, molt completes mantenint la vivesa i el frescor en els vins. Justament aquestes maduracions completes són les que ens proposen vins amb una alta riquesa, amb concentració, plens però amables, amb un vincle molt present amb la fruita que surt de les nostres vinyes, que d'això va fer un gran vi. La part balsàmica prové del paisatge, de tot aquest bosc que envolta les vinyes, i per això les petites parcel·les que majoritàriament són les destinades a vinya a la nostra comarca, deixant els grans camps per a cereal, s'expressen amb aromes d'herbes aromàtiques que encara potencien més la sensació de vivacitat dels nostres vins.

-Creus que l’enoturisme pot esdevenir una gran oportunitat per començar a creure en un Bages turístic?

Sens dubte és un argument més que té la nostra zona. L'enoturisme és molt transversal en els seus interessos, ja que  el públic que el busca és despert i sensible a les diferents identitats, i no en té prou en visitar cellers i beure vins, sap que hi ha una història sobre la qual es recolza, una cultura impresa en una terra que és àvida de conèixer-la i evidentment una gastronomia que ha anat creixent i s'ha anat modulant en base als productes de cada terra, entre els quals d'una manera destacada els seus vins. El turisme del vi és un turisme eminentment cultural, i les persones que s'hi aficionen, si que agafen com a eix conductor de la seva visita el vi, però busquen que al sortir d'una zona tinguin la sensació d'haver-la coneguda en un sentit molt més ampli: d'haver-la respirada i sentida, comprenent que les sensacions dels seus vins tenen l'arrel en tota aquesta dimensió més ample.

-Com es presenta la campanya d’aquest any, amb un estiu tan plujós?

Amb el temps es va veient que ni els anys que tot va com voldries són tan espectaculars, ni els que et fan patir una mica més són tan dolents. Hi ha una saviesa en la naturalesa que tendeix a equilibrar-ho tot, i una necessitat en la gent que hi treballem de confiar-hi. El que no hi ha excusa és per no fer tot allò que creus que pots fer, i en el vi és diferent fer-ho avui o fer-ho demà. Anys així et fan treballar una mica més, però per altra banda aporten encara més de frescor i d'elegància en els vins, i fins i tot espectaculars en blancs, que com podem veure amb anyades recents semblants, com la 1997, 2002 o 2010 donen grans vins que malgrat una aparent fragilitat evolucionen en el temps d'una manera brillant. O sigui que com cada any una barreja de treballar i confiar, al màxim de les dues coses que puguis, que la natura normalment premia.

-Segurament ets una de les figures més respectada de la DO ja des dels inicis; quin futur li pronostiques?

Ostres, d'entrada gràcies pel compliment! Si creiem que mirar als orígens no és retrocedir, sinó una oportunitat de veure allò que durant segles havia configurat el nostre paisatge i la nostra economia, i en uns temps on les coses costaven massa de fer com per equivocar-te veig un Bages on la vinya és important. Segurament no en la magnitud de les 27.200 ha de vinya que hi havien hagut plantades. Però si en la possibilitat de consolidar aquest sector de l'agricultura com un signe d'identitat i d'amor propi de la gent de la nostra comarca. I un cop això ja s'arriba a percebre des de fora, ningú pot tenir cap dubte que aquí està passant alguna cosa que val la pena.  Tenim el més important que és la nostra terra i el nostre clima que després de la industrialització encara ens espera amb la seva bondat per a tornar a ser redescoberta. Espero que amb la velocitat que permeti fer les coses cada cop més ben fetes, però no tinc cap dubte que el Bages vitícola agafarà encara més importància en els propers anys.