L'ENTREVISTA DE L'ALMANAC

21 Junio 2014L'entrevista completa de l'Amanac Estiu 2014

Amb Joan Coll Ferrer; pagès, empresari i, actualment, president d'Agrocat

-Des de la perspectiva de pertanya a una família arrelada al territori amb segles d’història, com veus la convivència actual entre el món agrícola-natural i l’industrial-urbanístic a la comarca?

El món agrícola i ramader sempre ha tingut molt de respecte per el medi ambient i el seu entorn. Actualment tenim unes necessitats urbanístiques i indrustrials que han quedat frenades de creixament. La convivencia crec que cada vegada és més bona degut a que la societat també necesita gaudir d’uns espais naturals oberts.

 

-Creus que les indústries agràries són imprescindibles i s’haurien de potenciar per tal de conservar i mantenir els espais naturals que el Bages encara té el privilegi de conservar?
Les explotacions agràries familiars, són necessàries per molts motius. Produeixen bens necessaris , (aliments), gestionen els recursos naturals i el paisatgistic, fixen la població al territori i per tant, conserven el patrimoni natural i cultural de cada regió.
Cada vegada que es perd sol agrícola, es perd una actiu que dificilment es pot recuperar.
Les indústries agràries son necessàries i donen  un servei a la societat per el fet d’estar a camp obert, però no hem d’oblidar de que son empreses que s’han de gestionar correctament I han de ser rendibles com qualsevol altre activitat. Conservar i protegir el que tenim crec que és una necessitat per el bé comú.

-Com veus la possibilitat de compartir el nostre territori amb el turisme, vist com un model sostenible i creador de riquesa?

Serem atractius per la gent a mesura en que sapiguem preservar els nostres recursos naturals i la nostra identitat. La gent està disposada a invertir temps i recursos en conèixer coses que els hi resultin atractives, noves o interessants.
Hem de gestionar bé el patrimini natural que tenim (que el Bages en tenim Molt), i donar-nos a conèixer.

 

-Com a veïns, des de sempre heu estat el nostre proveïdor d'ous i derivats, creus en les avantatges d’una economia local per afavorir sinèrgies positives i alhora oferir un producte òptim i fresc?
 
Sens dubte, etem convençuts de que si es pot s’han de consumir productes de temporada i de proximitat. El repte dels productors locals es oferir productes de máxima qualitat en condicions competitives. No n’hi ha prou en dir que som a prop, el producte ha de respondre en termes de qualitat, frescor, subministre, preu, etc.

 

-En un futur proper, teniu previst oferir algun tipus d’activitat turística a casa vostra?

Estem en un entorn privilegiat, on tenim molt bones comunicacions i tot tipus de serveis, A més,, encara disposem d’uns recursos  naturals molt interessants. A nivel de la nostre empresa, no estem orientats cap al turisme, però degut al que fem i lloc on ens trobem, veiem necessari de que aquest hi sigui i com més millor. A nosaltres ens toca i ens agrada facilitar que la gent pugui gaudir del nostre entorn tan com ho fem nosaltres.