L'ENTREVISTA DE L'ALMANAC

02 Octubre 2017Entrevista completa de l'almanac Tardor 2017

Entrevista completa de l'almanac Tardor 2017 Amb Ricard Vilalta Ribot, cofundador de bagesterradevins.cat, la primera agencia de viatges exclusivament receptora al Bages.

_ Quins són per tu els morius de visitar el Bages?

Per mi, el motiu principal per visitar el Bages és el moment que estem vivint. No sabem encara si sabrem fer les coses prou bé per generar una oferta atractiva, adequada i dimensionada, però el què està clar és que estem vivint una transformació que ens està portant a prendre una nova consciència sobre els nostres recursos, valors, hostòria i patrimoni. Això fa que el visitant es trobi una oferta encara en construcció, però que marxi amb la sensació d’haver participat en aquest descobriment. Hi ha una part de descobriment en la majoria d’experiències turístiques al Bages que difícilment es repetirà, i que dóna

_ Penses que ja tenim, els propis bagencs, la consciència col·lectiva d’un Bages turístic?

És difícil de dir. En els àmbits turístics està clar que s’ha anat prenent consciència i som tots coneixedors dels diferents projectes encetats, les virtuts i els defectes dels recursos, i del potencial que tenim com a comarca, però a nivell públic del conjunt dels bagencs, se’m fa molt més difícil de dir en quin punt del procés estem. Mica en mica s’ha anat teixint una xarxa d’optimisme i orgull respecte a qui som i a què tenim, però també ens continuem trobant molt de desconeixement dels propis recursos i atractius turístics. Crec que estem en aquell punt en el que qui té interès i inquietud descobreix ràpidament què està passant, però que un gran nombre de gent més passiva en la percepció de l’entorn, encara no està rebent aquesta informació que la portaria a tenir aquesta consciència col·lectiva. Estem a mig camí? Segurament.

_ Després d’uns primers anys picant pedra, en quin moment esteu i com veieu el futur?

Nosaltres érem molt conscients que el Bages no es convertiria ràpidament en un destí turístic, de manera que sempre hem dimensionat els nostres esforços a aquesta realitat. Hem volgut anar per davant en les propostes, però fent-ho de manera que el projecte sigui sostenible i tenint la paciència per acompanyar adequadament aquesta transformació. Vam començar amb l’enoturisme, però ara, ja com a agència de viatges, també plantegem propostes turístiques en l’àmbit del Geoparc, de Sant Ignasi o del Camí Oliba. En definitiva, veiem un futur on la paciència i el creixement sostenible hagi fet que poguem proporcionar una oferta de molta qualitat, un bon servei als col·laboradors turístics necessaris, és a dir, hotels, restaurants, cellers, empreses de turisme actiu, administració, etc, i sobretot, un futur on al Bages hi hagi prosperitat, bones iniciatives, i encerts estratègics que hagin fet bons els pronòstics més optimistes.