26 Diciembre 2022Entrevista completa de Josep Guitart de l'almanac d'hivern 2023

Amb Josep Guitart, pagès de Cabrianes, coordinador d’Unió de Pagesos al Bages i membre de les seves sectorials d’herbacis i, d’oví i cabrum.

  1. Quines mesures creus que s’haurien d’aplicar per aconseguir la sobirania alimentària al Bages?

Més que bagenca, catalana. La pandèmia ens ha ensenyat la importància vital en ser autosuficients en tots els aspectes de la vida. Explicar, motivar i enamorar al consumidor, aquesta és la mare dels ous! Si coneixem i entenem la idiosincràsia de tota la cadena productiva arribarem a ser empàtics i resoldre molts dels problemes existents que ens permetran assolir la sobirania alimentària.

Però abans ens cal que tot el món produeixi amb les mateixes regles de joc. Actualment a Catalunya comprem a fora un 60% del que mengem, on la normativa és molt menys restrictiva provocant un greuge en els costos de producció evident, i no entrem en els temes de salut i de sostenibilitat! A més, l’estratègia política argumenta que un 20% de les terres agràries han de ser parcs solars i no oblidem la fal·lera d’ampliacions de polígons industrials logístics... tot va en detriment del sector.

  1. El sector agrícola pot liderar el retrobament de la societat amb l’economia circular i local?

Liderar no sé, però clau, segur! L’agrari no és ningú sense els altres, al final, com ja s’ha dit, el consumidor és qui té la clau del canvi en l’acte de compra. Estem duent a terme un programa a nivell escolar; hem començat pel Berguedà i ara tocarà al Bages, on expliquem i ensenyem els productes de proximitat, els de temporada, el comportament en el mon rural, etc. Ens adonem del desconeixement que tenim tots plegats!

  1. Què pot aportar la pagesia en l’àmbit turístic comarcal?

Ja ho està fent! A nivell culinari aportant els aliments i productes agroalimentaris; paisatgístic fent una bona gestió forestal prevenint incendis, endreçant i netejant el bosc, en definitiva cuidant l’espai natural de la comarca; cultural i tradicional, sense la pagesia la Fira ViBa o la Festa del Tomàquet no existirien, per exemple. I no oblidem el ventall d’experiències que es poden arribar a oferir al visitant en l’àmbit rural, un univers per a explotar!