Entrevista completa Almanac primavera 2023

Anna raventós de slow food Garraf penedès

08 Abril 2023Entrevista completa de l'Anna Raventós de l'Almanac de primavera 2023

Aquí teniu l'entrevista completa de l'Almanac de primavera de 2023 amb l'Anna Raventós de Slow Food Garraf Penedès

  • Quins objectius persegueix aquest projecte psicoeducatiu?

Aquest projecte: “Escola amb Projecte Psicoeducaiu km0- Slow Food Education Network” neix al Bages. Amb la inspiració resultant de comprovar com la cuina del Nani i el seu restaurant familiar són capaços de defensar els valor dels aliments de proximitat a través dels millors productors de la zona, i la cura i la defensa que en fan dels horts dels avis com el millor patrimoni de transmissió de sabers. Copsar el seu vincle amb el Km0, més escoltar en Carlo Petrini del moviment Slow Food a la Fundació Alícia, em va portar a desenvolupar un projecte per sensibilitzar a tothom de que podem menjar molt millor perquè tenim productes boníssims, i que els primers a beneficiar-se haurien de ser els nostres infants i adolescents tant a les escoles com a casa, com als hospitals o centres on es tracten els trastorns alimentaris i l’obesitat infantil.

Així, com a professora i psicòloga de trastorns alimentaris, conjuntament amb l’equip que lidero de Slow Food Educa tenim l’objectiu de promoure i desenvolupar l’educació alimentària i ambiental a l’escola, introduint la sensorialitat i el gust com a punt de partida. Divulguem la gastronomia de proximitat i defensem el territori a través de l’hort i de la cuina escolar per a potenciar la biodiversitat de la zona, la sostenibilitat i el reaprofitament alimentari dels aliments. Lluitem per la prevenció dels trastorns alimentaris i de l'obesitat infantil establint un vincle actiu entre l’alumnat i els aliments del projecte, gràcies a la xarxa que s’estableix entre la comunitat educativa, productors i cuiners. Incidint en les escoles, en hospitals i centres especials en temes de psicoeducació alimentària.

 

  • Com està anant la prova al Bages

Vam iniciar el projecte al curs del 2021/22 a tres escoles pilot i aquest 2022/23 en són 20 centres a nivell català. L’escola pilot al Bages és Monsenyor Gibert i el projecte el coordina a l’escola la Rosa Maria Melgosa. S’està recuperant la col verda manresana i per això l’Associació l’Era ens va fer arribar les llavors de la col que ens ha cedit el Consell Comarcal del Bages. Actualment, les cols estan creixent a l’hort de l’escola i són cuidades per l’alumnat per la Rosa M., responsable del projecte i un pare de l’escola en Ferran Vilella. El projecte vetlla i prioritza per a que en cada hort escolar hi hagi un avi-pare entès en horta per a que així ens doni suport. En breu els cuiners aniran a l’escola a fer receptes creatives, a cada aula respectiva, amb l’alumnat involucrat. I al mateix temps, a mesura que s’anirà desenvolupant el projecte s’anirà acompanyant d’innovació pedagògica a través de capses d’aprenentatge, la creació d’un producte gastronòmic dins el projecte del CuEmE a les escoles de la Diputació de Barcelona, el restaurant dels infants, la taula de llums i l’experimentació amb productes del territori, etc.

  • Teniu acceptació a nivell d’escoles, de productors/es de proximitat, de cuiners/es?

A l’inici del projecte com coneixia la gran implicació que hi ha en el Bages en temes gastronòmics com la Festa del Tomàquet, el Rebost del Bages, etc, i a través dels contactes facilitats per en Nani i el Xevi Oliver s’ha pogut contactar amb els diferents referents del territori que de seguida s’hi han sumat en ajudar-nos. Cuiners com l’Enric Urgell, en Diego Alías, en Quim Miró, en Jordi Llobet, l’Aida Escabias, i en Pep Aligué han estat convocats per cuinar a l’escola.    L’Enric Casasayas de les Arnaules i en Bernat Martí també estan assessorant el projecte i l’escola a nivell d’horta del territori.

En breu sumarem més escoles que es volen involucrar al projecte amb els valors de Bo, Net, Just que defensa Slow Food. Comptem amb el màxim suport de Slow Food

Internacional per a desenvolupar-lo després d’haver-lo presentat aquest setembre passat a “Terra Madre” a Torí a la resta dels 140 països que en formen part i després de ser presentat a la Xarxa d’Escoles Verdes de Catalunya i al Ceneam (Centre Nacional d’Educació Ambiental del Ministeri de Transició Ecològica”.

El passat 8 de març se’m va oferir poder explicar el projecte a la 7a Nit del Turisme al Bages, des del Bages Impuls i això ha fet sorgir noves sinergies i aliances. Com tothom que s’uneix el projecte promocionem: “Ho pensem, sumem, ho fem i ho vivim. No podem perdre més temps per a que hi hagin uns futurs consumidors més responsables amb el territori, més exigents a l’hora de consumir i més saludables a l’hora d’escollir què comprem”. Cada infant que neix és una nova oportunitat que té el territori de defensar la biodiversitat a través de la gastronomia i tornar a l’arrelament i el vincle amb els aliments. Per fomentar una societat més sana a tots els nivells. Aquesta és la riquesa que hauríem de fomentar pel nostre futur: sumar esforços per la nostra salut i la del nostre planeta a través de l’alimentació.