24 Junio 2019Entrevista completa de Carles jodar de l'Almanac d'estiu 2019

Carles Jódar. Cooperativista. Actualment impulsant el projecte de comunicació integral Gedi Media. Veu de les narracions de bàsquet a Ràdio Manresa (SER).

 

La teva veu és habitual a la ràdio seguint els partits de bàsquet del BAXI Manresa i fent esports per la tele local. I et presentes com a cooperativista.

 

Ser cooperativista, per a mi, és una manera d’entendre el món, les relacions humanes, les relacions laborals. Sempre les persones al centre, i no el capital. El capital és un mitjà, no un objectiu. Crec que difícilment algun dia podré mostrar un full d’excel que pugui causar molta enveja. I en canvi em sento ric i afortunat.

 

Què és Gedi Media?

És un projecte que neix de la cooperativa Gedi, una gran cooperativa que impulsa molts projectes, especialment d’atenció a les persones. Hi treballem més de 400 persones a tot Catalunya. En sóc soci. Un dia vaig plantejar a Gedi que tenia ganes de reimpulsar la meva carrera periodística i tot van ser facilitats. Amb el Norman López som pioners en el periodisme MoJo (Mobile Journalism) i fem comunicació integral.

 

Però has participat en més projectes

Sí. Perquè comparteixo vida amb la persona més emprenedora que he conegut mai, l’Alba Rojas. De fet, de molt jove em vaig implicar com a voluntari en molts projectes, especialment culturals: una colla vam impulsar el llibre del Correfoc de Manresa, vaig formar part del nucli fundador de la colla castellera Tirallongues, vam impulsar la creació de la Moscada infantil de Manresa, formava part del nucli impulsor de la trobada de cultura popular del Bages que va acabar esdevenint la Fira Mediterrània, amb la que m’hi sento molt vinculat. La cultura és, o hauria de ser, la base de tot. I especialment d’una transformació dels nostres models de vida actuals, que no són gaire sostenibles.

 

Alguns també et coneixem per la teva vinculació amb mengemBages

Va ser una aposta decidida de la cooperativa Frescoop de la que Gedi en forma part. Al 2011 la paraula crisi estava en qualsevol conversa. També la vam patir, molt. Però tothom sap que les cooperatives vam ser resilients. Vam apostar pel producte local, pel territori, l’economia circular. I apostar de veritat, no només com una estratègia de màrqueting. A casa ens hi vam deixar la pell pel projecte mengemBages, que continua viu. Frescoop va tenir entrada de noves persones sòcies i segueixen treballant per aquest repte local, però titànic. Ara la mirada està posada també en la creació d’un supermercat cooperatiu a la ciutat de Manresa

 

I Bages Impuls?

Quan es va crear Bages Impuls ens van demanar si volíem participar com a mengemBages. Una entitat que té com a nom Bages, com a cognom Impuls i que es creava de zero, era ja de per si, motivant. Va ser-ho i ho segueix sent. I ens ha permès conèixer gent molt entusiasta. I l’entusiasme s’encomana. I a partir d’aquí han sortit molts reptes que han unit persones amb objectius comuns. I persones unides amb objectius comuns poden ser imparables. I com a conseqüència impuls turístic, fires de vi, gastronomia, cultura, festes del tomàquet...... Cal seguir!

 

Cert, la festa del tomàquet, a finals de juliol

Si. No amagaré que la festa del tomàquet em fa una il·lusió especial. A mengemBages teníem clar que s’havia d’impulsar un producte per donar la rellevància que l’horta del Bages té a nivell econòmic, paisatgístic, social. Les persones productores compartien clarament aquesta idea. El tomàquet és producte estrella a l’estiu. La última setmana de juliol tindrem una altra edició de la Festa del Tomàquet, que lidera l’Ajuntament de Manresa i que cada any fa un creixement sostenible.  S’ha d’acabar convertint en un autèntic referent de les festes d’estiu a la comarca.

 

Un espai de la comarca?

Més que un espai et diria una època. La primavera al Bages és brutal. Caminar o circular en bici per qualsevol racó és una experiència única. Però si em demanes espai em quedaré amb les vistes del pla de Bages des de Castellnou. A la primavera, quan el blat es crescut i el vent el fa onejar, tens la sensació de veure un mar verd que et deixa bocabadat. I Montserrat presidint qualsevol escena. Únic i meravellós.